Despre alcool și droguri se știe foarte bine că dau dependență, însă sunt și unele produse alimentare cu același efect: chipsurile, brânza, ciocolata.
Alimentele pe care le consumi mereu fără să te gândești la potențialul lor nociv conțin anumiți compuși care stimulează producția de hormoni ai plăcerii în creier, la fel ca substanțele interzise.
Dependența de orice fel are 3 componente esențiale:
- pofta intensă
- lipsa de control atunci când vine vorba de obiectul dorinței
- folosirea regulată, în ciuda consecințelor negative
Potrivit studiilor de specialitate, atunci când vine vorba de anumite mâncăruri, oamenii ating toate aceste praguri. E foarte puțin probabil ca o persoană să saliveze gândindu-se la țelină, dar acest lucru se întâmplă foarte des atunci când este vorba de un pateu cu brânză sau de o înghețată cu ciocolată.
Brânza, ciocolata și chipsurile nu sunt doar simple alimente cu care îți alinți papilele gustative: dau dependență la fel ca medicamentele. Consumul acestora stimulează producția de dopamină, un hormon legat de plăcere și recompensă, motiv pentru care ne este foarte greu să rezistăm în fața acestor produse care sunt delicioase însă sunt și pline de zahăr, grăsimi și sare.
Ciocolata
Ciocolata este în topul listei alimentelor care provoacă dependență. Conține și zahăr dar și grăsimi și stimulează zonele creierului responsabile cu plăcerea. Cel mai frecvent este poftit de către femei care îl descriu ca pe un remediu pentru depresie și anxietate. Atunci când consumăm alimente cu un conținut bogat de zahăr și de grăsimi, se eliberează serotonina care ne face să ne simțim fericiți iar asta este unul dintre motivele pentru care apar poftele la femeile afectate de sindromul premenstrual.
Cu toate că există similitudini între consumul de ciocolată și consumul de droguri, oamenii de știință sunt de părere că dependența de ciocolată nu este reală: deși conține substanțe care pot altera starea, acestea de găsesc în concentrații mari și în alte alimente, nu la fel de apetisante, precum broccoli-ul de exemplu.
Astfel, dorința de a consuma ciocolată este, mai degrabă, un fenomen cultura și nu unul fizic iar imposibilitatea de a controla poftele poate fi un rezultat al unor caracteristici personale înnăscute, sau al mediului.
Brânza
Mulți dintre noi suntem stimulați la vederea unei tăvi cu brânzeturi sau a unor roți de cașcaval și nu este de mirare, având în vedere că acestea conțin colesterol, grăsime și casomorfină, o substanță care are capacitatea de a activa aceiași receptori ai creierului ca opiaceele. Rezultatul? Eliberarea de dopamină și poftă greu de ținut în frâu.
Chipsurile
Cu toate că chipsurile nu conțin compuși specifici, sunt clasificate ca alimente care dau dependență pentru că, după consum, cresc rapid nivelul de energie. Această energie se termină repede și simțim nevoia să mâncăm din ce în ce mai multe chipsuri.
Dependența alimentară – Cum o putem combate?
Cu toate că dependențele sunt greu de depășit, dacă ai o motivație bună nu este imposibil. Dacă observi că dependențele alimentare au efect negativ asupra ta, cauzează colesterol crescut, acnee și conduce la acumularea kilogramelor în plus, și vrei să iei atitudine, venim cu câteva recomandări și sfaturi care ți-ar putea fi de folos:
- nu porni la cumpărături cu stomacul gol deoarece, printre rafturi, vei fi asaltat de pofte și vei cumpăra chiar alimentele pe care încerci să le eviți.
- fă-ți o listă a efectelor negative și a beneficiilor pe care le are un anumit aliment asupra ta; recitește lista de fiecare dată când simți nevoia să consumi acel aliment.
- nu renunța complet la alimentul favorit: dacă îți place foarte mult ciocolata, nu o elimina complet din dietă doar rărește consumul (3-4 pătrățele, pe post de gustare, o dată pe săptămână; se recomandă ciocolata neagră cu minim 50% cacao.
- înlocuiește acel aliment de care ești dependent cu o variantă mai sănătoasă: în loc de chipsuri cumpărate prepară-ți cartofi acasă la cuptor: curăță cartofii, taie-i în sferturi și pe lung, pulverizează deasupra un pic de ulei și coace-i după care adaugă sare și condimente.
Discussion about this post