Secolul vitezei ne-a pus și pe noi în viteză. Pentru a le face pe toate, tindem să punem pe pilot automat cât mai multe activități, printre care și mesele zilnice. Alimentație și discuțiile despre ce este sănătos și ce nu este sănătos ne fac să credem că nu vom fi niciodată capabili să ne compunem meniuri sănătoase.
Vestea bună este că, de fapt, nu trebuie să investim foarte mult timp într-un stil de viață echilibrat și sănătos, trebuie doar să ne organizăm mai bine.
Beneficiile unui stil de viață echilibrat și sănătos:
- ai energie pentru tot ce ți-ai propus, fără ajutorul cofeinei
- îți menții greutatea în limite normale
- ai un somn mai profund
- te bucuri de claritate mentală
- arăți și te simți excelent în pielea ta
Iată cele 4 obiceiuri, deloc complicate, pe care le poți adopta și care nu consumă mult timp:
Mănâncă același mic dejun în fiecare zi
Alege-ți un mic dejun care îți place și fă-ți obiceiul de a consuma același lucru în fiecare dimineață, măcar timp de 1-2 săptămâni. Astfel vei avea mereu ingrediente sănătoase la îndemână și nu-ți vei consuma energia gândindu-te ce vei mânca în fiecare zi.
Variente de mic dejun:
-budincă de chia cu ciocolată (se prepară cu o seară înainte): amestecă 3-4 linguri de chia cu 1 linguriță de pudră de cacao, 1 linguriță de miere, 2 lingurițe de pudră de roșcove și 300 ml lapte vegetal; pune amestecul la frigider peste noapte
-salată din fructele preferate
-lapte de migdale cu musli din fructe uscate, ovăz și semințe de in
Laptele de migdale, caju sau orice altă nucă se poate face simplu: pune 100 de grame de nuci hidratate peste noapte și 1 L de apă în blender, mixează timp de 1-2 minute (sau 5 minute la viteză mai mică de 600W) după care strecoară.
Alege o zi în care să-ți pregătești câteva mese în avans
Chiar dacă un stil de viață sănătos presupune mâncare proaspătă, există preparate pe care le poți pregăti în avans pentru a-ți ușura munca din timpul săptămânii. De exemplu, în fiecare duminică ai putea să:
-fierbi câte 100 de grame de fasole neagră, linte și quinoa
-pregătești două dresing-uri pentru salată, în cantități mai mari
-cumperi verdețuri și legume de sezon
-pregătești o caserolă mare de hummus
În acest fel, vei putea să-ți iei oricând la pachet verdețuri și legume pe care să le transformi într-o salată delicioasă și seara, când ajungi acasă obosit, să ai deja pregătite câteva variante de cină rapidă și sănătoasă.
Alege gustări simple
Pregătirea gustărilor nu ar trebui să te țină prea mult timp în bucătărie. Iată câteva opțiuni sănătoase:
-1-2 fructe
-unt de migdale și țelină (pune migdalele uscate în robotul de bucătărie, mixează până capătă consistența untului după care adaugă 1-2 linguri de ulei de măsline și jumătate linguriță de sare; mixează până la omogenizare (cam 5 minute) și întinde pasta pe rondele de țelină
-hummus și morcovi
-rondele de orez și avocado
Bea un smoothie verde în fiecare zi
Smoothie-urile sunt pline de antioxidanți și de nutrienți și poți să le ai la îndemână toată ziua: pune-le într-o sticlă care se închide ermetic.
Rețetă simplă de smoothie: pune în robotul de bucătărie 1 mână de pătrunjel, jumătate banană, 1 portocală, 1 kiwi, 200-300 ml de apă și omogenizează bine. Pentru o consistență mai lichidă, mai adaugă un pic de apă.
Discussion about this post