Potrivit cercetărilor recente în domeniu, persoanele cu burtă care au în istoricul medical un atac de cord riscă repetarea acestuia iar un studiu recent, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, aduce informații noi despre acest subiect.
Până în trecutul apropiat, studiile clinice prezentau dovezi în privința faptului că obezitatea abdominală este un factor de risc pentru un prim atac de cord. Potrivit acestui nou studiu, grăsimea abdominală poate declanșa atacuri repetate de cord.
Dr. Hanieh Mohammadi a fost cel care a condus acest studiu și avertizează cu privire la incidența repetării atacurilor de cord la pacienții cu grăsime abdominală. Acest studiu este cel mai amplu de până acum și prezintă cele mai categorice rezultate.
Studiul a urmărit parcursul a peste 22000 de pacienți după primul atac de cord, analizând legătura dintre obezitatea abdominală și riscul recurenței atacurilor de cord.
Factorul de risc important în infarct – Obezitatea abdominală
Cercetătorii s-au axat pe incidentele survenite în urma blocării arterelor, anume atacurile de cord și infarcturile fatale precum și cele care nu s-au soldat cu deces. Subiecții acestui studiu au fost aleși din registrul național Swedeheart din Suedia și au fost monitorizați pe parcursul a 3 ani și 8 luni, majoritatea având obezitate abdominală (90% femei și 78% bărbați), cu o circumferință a taliei de peste 94 cm la bărbați și peste 80 cm la femei.
Independent, creșterea obezității abdominale a fost asociată cu atacurile de cord și cu infarcturile soldate sau nu cu deces, separat de alți factori de risc precum diabetul, fumatul, indexul metabolic bazal sau hipertensiunea precum și de tratamentele de prevenție secundară.
Circumferința taliei a fost un marker mai important al incidențelor recurente decât obezitatea generală. Dr. Mohammadi este de părere că motivul pentru care obezitatea abdominală este predominantă la pacienții care au suferit un prin atac de cord este legătură strânsă între aceasta și condițiile favorizante blocării arterelor care includ creșterea indexului glicemic, al rezistenței la insulină și al nivelului de zahăr din sânge.
Rezultatele studiului – Circumferința taliei este de vină pentru atacurile repetate de cord?
Potrivit rezultatelor studiului, există alte mecanisme negative asociate cu obezitatea abdominală care se includ pe lista factorilor de risc pentru atacuri repetate de cord și care rămân necunoscute momentan.
Pacienții care au participat la studiu, cu toate că urmau tratamente de prevenție secundară, prezentau un risc crescut de a suferi un nou atac de cord. Studiul se remarcă și prin faptul că este primul care analizează bărbații și femeile simultan, iar legătura dintre circumferința taliei și atacuile de cord repetate s-a dovedit a fi mai justificată în cazul bărbaților, deși subliniem faptul că numărul bărbaților care au participat la acest studiu a fost de 3 ori mai mare decât numărul femeilor, astfel că această concluzie nu are suficientă putere statistică pentru a putea fi validată.
Posibilele motive pentru care rezultatele au fost diferite în funcție de gen, par să se datoreze legăturii dintre obezitatea abdominală și grăsimea viscerală care este mai predominantă la bărbați decât la femei. De regulă, grăsimea abdominală la femei este grăsime subcutanată, deci mai puțin periculoasă.
Astfel, concluziile studiului reflectă un fapt îngrijorător, și anume: grăsimea abdominală crește exponențial riscul unui prim atac de cord (infarct); de asemenea, crește riscul de a se repeta.
Pentru evitarea neplăcerilor cardiace, menținerea unui abdomen în parametri normali este extrem de importantă. Un abdomen plat se poate menține cu un pic de efort și disciplină, adoptând o dietă echilibrată și făcând zilnic mișcare moderată.
Discussion about this post