Scorțișoara este un condiment excelent pentru prepararea infuziilor de ceai deoarece, pe lângă gustul delicios, are și nenumărate proprietăți benefice pentru organism.
Despre ceaiul de scorțișoară – Cum se prepară, ce beneficii oferă pentru organism
Ceaiul de scorțișoară se obține din scoarța arborelui de scorțișoară care se rulează în formă de batoane atunci când este uscat. Aceste batoane aromate se pot infuza direct, în apă fierbinte sau se pot măcina și se pot pune în săculeți de ceai pentru a pregăti infuzia.
Ceaiul de scorțișoară are multe beneficii pentru sănătate, motiv pentru care se recomandă consumului pe parcursul întregului an.
Sursă bogată de antioxidanți
Antioxidanții au rolul de a ne proteja de procesul de oxidare cauzat de radicalii liberi, molecule care pot deteriora celulele corpului și care pot contribui la apariția anumitor boli precum cancer, afecțiuni cardiovasculare și diabet. Ceaiul de scorțișoară are un conținut bogat de antioxidanți: polifenolii aparțin unei clase de antioxidanți care se regăsesc și în oregano și cuișoare.
Consumul regulat de scorțișoară îmbunătățește capacitatea organismului de a lupta împotriva radicalilor liberi.
Susține sănătatea cardiovasculară
Potrivit ultimelor cercetări, anumiți compuși din scorțișoară pot reduce markerii care cauzează inflamații în corp iar acest lucru poate reduce considerabil riscul de boli cronice precum cele cardiovasculare.
Consumul de scorțișoară poate îmbunătăți și tensiunea arterială, nivelul colesterolului rău și nivelul trigliceridelor și astfel poate contribui la sănătatea sistemului cardiovascular și ne poate feri de accidente vasculare cerebrale și de atacuri de cord.
De asemenea, poate crește nivelul colesterolului bun, astfel ajutând la eliminarea colesterolului rău din sânge. Are un conținut generos de cumarină, un compus care poate contribui la sănătatea vaselor de sânge și la prevenirea formării de cheaguri de sânge.
Atenție! Consumul exagerat de cumarină poate declanșa boli ale ficatului și poate crește riscul de sângerare. Consumul de scorțișoară trebuie controlat.
Echilibrează indexul glicemic în sânge
Prin scăderea zahărului din sânge și prin echilibrarea indexului glicemic, scorțișoara poate avea și efecte antidiabetice. Pare să aibă aceeași acțiune în corp ca insulina, hormonul responsabil pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge și din țesuturi.
Compușii din scorțișoară pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge și prin reducerea rezistenței la insulină, ducând la sporirea eficienței acțiunii insulinei.
Nu în ultimul rând, poate ajuta și prin încetinirea descompunerii carbohidraților în tractul intestinal, ceea ce ajută la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge după fiecare masă.
Ajută în lupta cu kilogramele în plus
Ceaiul de scorțișoară se recomandă și în curele de slăbire întrucât, printr-un consum regulat, susține arderea caloriilor și prin urmare susține pierderea în greutate. Se poate opta pentru un ceai simplu de scorțișoară sau se poate pregăti un amestec de plante care să conține și scorțișoară.
Are proprietăți antifungice și antibacteriene
Cinnamaldehyde, principalul ingredient activ din scorțișoară, îi oferă puternice proprietăți antifungice și antibacteriene. Acest compus are capacitatea de a preveni dezvoltarea fungiilor, mucegaiului și bacteriilor precum salmonella, E. coli și stafilococ.
Datorită efectului antibacterian, ceaiul de scorțișoară reduce și mirosul neplăcut al gurii și reduce și riscul apariției cariilor.
Diminuează crampele menstruale și alte simptome ale PMS-ului
Prin consumul ceaiului de scorțișoară se poate reduce din simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual precum starea de amețeală și de irascibilitate și dismenoreea. Potrivit cercetărilor, consumul moderat de scorțișoară poate reduce și fluxul sângerării din timpul menstruației și starea de greață.
Discussion about this post