Guta este o formă de artrită ce se manifestă prin înroșirea, umflarea și senzația de arsură a articulațiilor. Guta cauzează rigiditatea, umflarea și durerea acută a articulațiilor.
În cele mai multe dintre cazuri, guta apare în urma acumulării de acid uric din organism. Acidul uric se formează atunci când multe dintre deșeurile din organism nu sunt eliminate.
Acidul uric este un produs de descompunere a purinelor care fac parte din mai multe alimente.
Uneori, guta presupune existența acidului uric din sânge, afecțiune numită hiperuricemie. În cazul în care rinichii nu pot elimina acidul uric are loc, procesul de cristalizare și depozitele se depun în jurul articulațiilor.
Prima criză de gută poate să apară în plină sănătate: bolnavul se culcă în condiții normale, este trezit brusc din somn, în timpul nopții, de dureri de mare intensitate (violente) apărute în articulația degetului mare de la picior.
În scurt timp, această articulație se umflă (tumefiază) și se înroșește, pielea devine întinsă, strălucitoare, iar durerea este insuportabila. Inflamația articulației și a țesuturilor din jur este atât de pronunțată, încât unii bolnavi cred că au o infecție și încep sa ia antibiotice din proprie inițiativă.
Brusc, spre dimineață durerile scad puțin, dar se intensifică în cursul nopții următoare. În câteva zile, fenomenele articulare dispar complet cu o senzație de mâncărime și descuamare a regiunii. În lipsa unui tratament, o asemenea criză poate dura 8-10 zile sau mai mult. Rareori, criza durează 2-3 săptămâni.
Recidivele pot apărea după luni sau ani.
Cu trecerea anilor, crizele acute de gută devin tot mai frecvente și afectează și alte articulații. Pot fi afectate gleznele, genunchii, articulațiile mici ale degetelor mâinii, coatelor. Criza poate fi însoțită de febră, astenie, lipsa poftei de mâncare.
În cazul multor bolnavi, se pot deosebi unii factori ce intervin în declanșarea crizelor acute de gută: cel mai des este vorba de un exces alimentar, de o masă copioasă, la care se consuma mult vin, sau alt alcool. Uneori, poate interveni un efort fizic, un traumatism, o emoție puternică.
Manifestările cronice de gută apar după mai mulți ani de evoluție, după repetarea mai multor criza acute. Sunt determinate de depunerea uraților în piele, articulații și rinichi. Apar niște proeminențe lângă articulații (tofi gutoși), care pot fi observate în regiunea pavilionului urechii, sub forma unor noduli proeminenți, alb-gălbui.
Noduli asemănători pot apărea și la nivelul degetelor mâinii, coatelor, tendoanelor Achile.
În stadiul cronic, articulațiile sunt inflamate, deformate și dureroase. Sunt afectate, în special, articulațiile degetelor mâinii.
De asemenea, tot în stadiul cronic, prin eliminarea unei cantități mari de urați prin rinichi, are loc o încrustare a acestuia (nefropatia gutoasă) și o depunere sub formă de pietre (calculi) în bazinet și în căile urinare.
În general, evoluția bolii renale este spre insuficiență renală, iar pietrele renale migrează, producând dureri intense, cunoscute sub numele de colici renale.
Un prim pas pentru evitarea cristalizării și acumulării de acid uric este schimbarea dietei și stilului de viață. Consumați cât mai multe fructe și legume și evitați carnea și cerealele integrale, alcoolul și alimentele bogate în grăsimi saturate sau alimentele procesate.
Este important să vă hidratați suficient, așadar beți cât mai multă apă care să elimine toxinele și surplusul de acid uric. Evitați stresul și angrenați-vă în cat mai multe activități fizice. Orice tip de sport este binevenit.
Remedii naturale de tratare a gutei
Bicarbonat de sodiu.
Bicarbonatul de sodiu este excelent pentru reducerea acidului uric din organism. Nu trebuie decât să adăugați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și să beți în fiecare zi.
Apa cu lămâie.
Atunci când corpul este preponderent alcalin și nu acid, are puterea de a combate multe boli, inclusiv guta. Apa cu lămâie crește mediul alcalin și previne formarea cristalelor de acid uric. Nu trebuie decât să stoarceți o lămâie într-un pahar de 200 ml de apă călduță și să beți în fiecare dimineață pe stomacul gol.
Oțetul de cidru de mere.
Întocmai ca și apa cu lămâie, oțetul de cidru de mere are capacitatea de a crește mediul alcalin din organism. Oțetul de cidru de mere conține acid malic care este foarte eficient în eliminarea acidului uric din organism. Nu trebuie decât să adăugați 1 lingură de oțet de cidru de mere într-un pahar de 200 de ml de apă și să beți în fiecare zi înainte de prânz și cină.
Cele mai recomandate alimente împotriva gutei sunt:
Curcumina.
Este componentul activ al turmericului, un agent anti-inflamator care are rol de protecție renală.
Bromelaina.
Se găsește în ananas și prezintă efecte antiinflamatoare și analgezice.
Semintele de in.
Au nenumărate efecte benefice sănătății.
Discussion about this post