Aceste ființe atât de mici și atât de harnice au fost declarate cele mai importante ființe de pe această planetă (Earthwatch Institute la întâlnirea Royal Geographic Society din Londra).
Albinele sunt pe lista lungă de specii aflate pe cale de dispariție, prezentând o scădere a populației de aproape 90%. Acest lucru este extrem de important întrucât 70% din producția noastră alimentară se bazează pe albine. Dacă aceștia dispar, va dispărea împreună cu ele și toată fauna.
Albinele au un rol crucial în păstrarea echilibrului ecologic și a biodiversității în natură. Oferă unul dintre cele mai cunoscute servicii ecosistemice, anume polenizarea, care permite producerea de alimente. În acest fel, albinele protejează și mențin ecosistemele, speciile de animale și de plante și contribuie și la diversitatea biotică și generică.
Albert Einstein: „Dacă albinele dispar, oamenii mai au 4 ani de trăit.”
Albinele acționează și ca indicatori naturali ai stării mediului: absența, prezența sau cantitatea lor ne indică când ceva nu este în regulă cu mediul înconjurător și dacă se necesită o anumită acțiune. Pentru a constata schimbările din mediu și pentru a implementa în timp util măsuri de precauție, trebuie respectată dezvoltarea și sănătatea albinelor.
Plantele cultivate care depind de polenizare sunt o sursă vitală de venit pentru fermieri. Extincția albinelor la sol este o problemă extrem de serioasă, cauzată în mare parte de pesticide, lipsa florilor și defrișări.
Avertismentul activiștilor: ar trebui să fim mult mai atenți cu natura, să interzicem pesticidele și să le înlocuim cu o alternativă mai sănătoasă pentru că timpul se scurge rapid și ne putem trezi într-o situație ireversibilă.
Discussion about this post