Rădăcina de păpădie se poate recolta și primăvara devreme și toamna din septembrie până în noiembrie, când conținutul de pectină, vitamina B1, C, D și inulină este crescut.
Rădăcinile se scot cu mare grijă cu ajutorul unei lopeți, evitând pe cât se poate deteriorarea lor pentru a nu pierde seva în care se ascunde cea mai mare parte a principiilor medicinale. Se recomandă recoltarea după perioadele ploioase, de pe terenuri fără pietre.
Rădăcinile se curăță de pâmânt și se pun la uscat în umbră, întinse în straturi subțiri în încăperi mari în care temperatura este între 15-30 de grade. De asemenea, se pot păstra și proaspete, în nisip, în pivniță.
Rădăcinile uscate absorb cu ușurință apa și sunt ușor atacate de insecte, astfel că se vor păstra într-un loc uscat.
Indicații terapeutice, mod de utilizare
Efect coleretic, colagog, laxativ, diuretic, venotonic, astringent și alcalinizant. Se folosesc ca remediu pentru bilă leneșă, dischinezii biliare, ateroscleroză, varice, ulcere varicoase, eczeme, stări febrile, diabet, boli digestive și de ficat, ca imunostimulator.
Macerat din rădăcină de păpădie
În 250 g de apă rece se pune 1 lingură cu vârf de rădăcină și se lasă la macerat timp de 12 ore după care se încălzește până la punctul de fierbere și se strecoară. Se bea cu înghițituri mici și rare, cu 30 de minute înainte de micul dejun și la 30 de minute după.
Decoct pentru eczeme
Se fierbe 1 cană cu apă împreună cu 1-2 lingurițe pulbere de rădăcină timp de 5-10 minute. Se strecoară și se beau 1-2 căni pe zi.
Suc din rădăcini proaspete și frunze
Se prepară în lunile august-septembrie și se adaugă și 1 lingură de glicerină, apa și alcool de 90 de grade. Se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi timă de 3-6 săptămâni.
Se recomandă în caz de obezitate, litiază, reumatism, ca stimulent al funcțiilor hepatice și renale, pentru a elimina calculii biliari și pentru a ameliora starea de oboseală, astenia nervoasă, afecțiunile dentare, pentru revigorarea tenului și în boli circulatorii. Scade colesterolul din sânge și este un bun tonic, aperitiv.
Tinctură de păpădie
Se prepară din 100 g de rădăcină proaspătă macerată în 18 ml alcool de 90 de grade, 15 ml de glicerină și 17 ml de apă. Se lasă la macerat timp de 1 săptămână după care se strecoară și se iau 15-20 picături de 2-3 ori pe zi, într-o cură de 1 lună. Are rolul de a drena aparatul renal și vezica biliară.
Pulbere de păpădie
Se prepară din rădăcini și frunze uscate și măcinate fin din care se iau câte 5 grame pe zi în 3 reprize.
Pulberea se păstrează sub limbă timp de 7-10 minute după care se înghite cu un pic de miere.
Rădăcinile consumate ca atare
Se pot consuma rădăcinile și ca atare, caz în care se spală, se curăță și se mestecă pentru a îmbunătăți digestia, a purifica sângele, a accelera diureza și pentru a elimina toxinele.
Discussion about this post