Doctor în biochimie, cu competență în nutriție și fitoterapie, Eugen Giurgiu: „Deși figurează mai rar pe lista meniului nostru cotidian, mai ales la oraș, faimoasa mămăligă românească s-a dovedit un aliment-medicament cu ajutorul căruia se tratează o varietate de boli. Ea nu trebuie să lipsească din alimentația suferinzilor, dar nici din hrana oamenilor sănătoși, când aceștia vor să-și mențină starea de sănătate.”
Potrivit nutriționiștilor, mălaiul natural nu ar trebui să lipsească din lista alimentelor de bază pentru ca are proprietăți terapeutice care îl recomandă pentru mai bine de 70 de afecțiuni și contribuie la detoxifierea ficatului, reduce aciditatea, crește imunitatea, reglează nivelul colesterolului din sânge, combate obezitatea și reduce stresul, ameliorează anxietatea și incontinența urinară, reumatismul și diabetul etc.
Persoanele care consumă zilnic mămăligă sau produse din porumb se bucură de longevitate, potrivit studiilor desfășurate pe parcursul mai multor ani.
În cazul unei serii de boli grave precum ateroscleroza sau diabetul, cura cu mămăligă are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rău și de a regla concentrația de glucoză din sânge. Este folosită în scopuri curative și înlocuiește pâinea pe termen lung.
Mămăliga este eficientă și în tratamentul persoanelor care suferă de obezitate. Grație conținutului de fibre, mămăliga este sățioasă și nu îngrașă, are și un conținut bogat de vitamine din complexul B, calciu și potasiu, este săracă în calorii și poate fi consumată la mesele principale în loc de pâine. În cadrul curelor de slăbire, mămăliga se consumă cu iaurt și brânză slabă.
Mămăliga pripită sau terciul de mălai amestecat cu ulei de măsline sau unt sunt leacuri dovedite care calmează durerile de gât. Se consumă calde, cu precădere seara iar în caz de viroze, bronșită, tuse cronică sau pneumonie se recomandă cataplasmele cu mămăligă caldă.
Cataplasmă cu mămăligă: se așază un strat gros de mămăligă mai tare pe o bucată de pânză de bumbac. Se aplică pe piept iar după 15 minute se îndepărtează și pielea se șterge cu un tampon înmuiat în biter suedez. Se poate folosi și în caz de ulcior: se aplică mămăligă călduță pe pleoape și „pansamentul” se schimbă de mai multe ori pe zi.
Mălaiul se poate prepara în mai multe feluri: terciul este o mămăligă foarte moale, preferată mai ales de copiii din mediul rural, amestecat cu brânză sau magiun. Păsatul este un terci preparat din mălai măcinat mai mare și poate fi consumat cu lapte.
Bulzul se prepară dintr-o bucată de brânză de burduf înfășurată în mămăligă și coaptă pe cărămidă. Se asemenea, mămăliga este consumată și ea în funcție de preferință: cea pripită este preferată de orășeni sau cea vârtoasă și tare care se prepară cu precădere în mediul rural.
Discussion about this post